هورمون استروژن
هورمون استروژن (Estrogen Hormone) یکی از هورمونهای اصلی جنسی در بدن انسان است که عمدتاً در زنان تولید میشود، اما در مردان نیز به مقدار کمتری وجود دارد. این هورمون نقشهای مهمی در بدن ایفا میکند. این هورمون نقش مهمی در یائسگی، تولیدمثل، میل جنسی، سلامت استخوان و پریود دارد. سطح استروژن در طول زندگی زنان تغییر میکند، به ویژه در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی. این هورمون باعث شکلگیری ویژگیهای جنسی ثانویه در زنان، مانند رشد پستانها و تغییرات در ساختار بدن میشود.
![هورمون استروژن و سرطان سینه هورمون استروژن و سرطان سینه](/uploads/weblog/هورمون استروژن و سرطان سینه.jpg)
تأثیر هورمون استروژن بر سرطان سینه
هورمون استروژن نقش مهمی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی در بدن زنان دارد، اما به عنوان یکی از عوامل خطر در بروز سرطان سینه شناخته شده است. تأثیر هورمون استروژن بر سرطان سینه به چندین طریق اتفاق میافتد:
تحریک رشد سلولی
استروژن میتواند با اتصال به گیرندههای خاص در سلولهای سینه، رشد و تقسیم آنها را تحریک کند. این فرآیند میتواند منجر به افزایش تعداد سلولها و در نتیجه خطر بروز سرطان شود.
جهشهای ژنتیکی
استروژن میتواند باعث ایجاد تغییرات در DNA سلولها شود که این تغییرات میتوانند به بروز سرطان منجر شوند. به ویژه در سلولهای سینه، این جهشها میتوانند به رشد تومورهای سرطانی منجر شوند.
تأثیر بر چرخه قاعدگی
تغییرات در سطوح استروژن، به ویژه در دوران قاعدگی و یائسگی، میتواند بر خطر ابتلا به سرطان سینه تأثیر بگذارد. زنانی که در سنین پایینتری قاعدگی را شروع میکنند، پریود نا منظمی دارند و یا یائسگی را دیرتر و یا در سن پایینتری تجربه میکنند، ممکن است در معرض خطر بالاتری قرار داشته باشند.
![تأثیر هورمون استروژن بر سرطان سینه تأثیر هورمون استروژن بر سرطان سینه](/uploads/weblog/تأثیر هورمون استروژن بر سرطان سینه.jpg)
کنترل هورمون استروژن و تأثیر آن بر کنترل سرطان سینه
با توجه به اینکه عدم تعادل استروژن، میتواند مشکلات زیادی از جمله سرطان سینه را برای زنان بوجود آورد کنترل سطح آن از اهمیت زیادی برخوردار است. برای کنترل هورمون استروژن میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
هورمون درمانی
این روش به خصوص برای خانمهای که دچار یائسگی شدهاند میتواند بسیار کمککننده باشد.
خواب کافی
خواب کافی به زنان کمک میکند بتوانند هورمون استروژن را در بدن خود در سطح متعادل و کنترل شده نگه دارند.
کنترل استرس
استرس زیاد میتواند تولید کورتیزول و آدرنالین را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این هورمونها میتوانند بر سطح استروژن تأثیر منفی بگذارند.
ورزش
انجام ورزش منظم میتواند سبب کنترل چربی، قند و وزن بدن شود و هم چنین کیفیت خواب را بهبود بخشد که همه این موارد میتوانند سطح ترشح هورمون استروژن را متعادل نگه دارند.
کنترل وزن
کاهش وزن، سبب کاهش سطح استروژن میشود. لازم است وزن خود را متعادل نگه دارید تا بتوانید سطح استروژن خود را کنترل کنید.
تغذیه سالم
داشتن یک رژیم غذایی سالم میتواند نقش مهمی در متعادل کردن هورمون استروژن داشته باشد. کاهش مصرف قند و افزایش مصرف مواد غذایی غنی از فیبر از جمله مواردی هستند که میتوانند به متعادل کردن سطح هورمون استروژن کمک کنند.
![کنترل هورمون استروژن و تأثیر آن بر کنترل سرطان سینه کنترل هورمون استروژن و تأثیر آن بر کنترل سرطان سینه](/uploads/weblog/کنترل هورمون استروژن و تأثیر آن بر کنترل سرطان سینه.jpg)
هورمون استروژن از علل سرطان پستان
استروژن سبب رشد برخی سرطانهای سینه میشود که به آنها سرطانهای پستان حساس به هورمون میگویند. سلولهای سرطانی پستان حساس به هورمون شامل پروتئینهایی هستند که به آنها گیرندههای هورمونی میگویند و با اتصال هورمونها به آنها فعال میشوند. گیرندههای فعال شده، تغییراتی در بیان ژنهای خاص بوجود میآورند که ممکن است سبب تحریک رشد سلول شوند.
![دکتر حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان دکتر حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان](/uploads/weblog/دکتر حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان.jpg)
انواع سرطان سینه با گیرنده استروژن و پروژسترون
انواع سرطان سینه با گیرنده استروژن و پروژسترون شامل موراد زیر میشود.
- سرطان سینه ER مثبت (ER+)دارای گیرندههای استروژن
- سرطان پستان PR مثبت (PR+) دارای گیرندههای پروژسترون
- سرطان سینه HR مثبت (HR+) دارای گیرندههای استروژن و پروژسترون
- سرطان پستان HR منفی (HR-) فاقد گیرندههای استروژن یا پروژسترون
- سرطان سینه HER۲ مثبت (HER۲+) با سطح پروتئین HER۲ بالاتر از حد طبیعی
![انواع سرطان سینه با گیرنده استروژن و پروژسترون انواع سرطان سینه با گیرنده استروژن و پروژسترون](/uploads/weblog/انواع سرطان سینه با گیرنده استروژن و پروژسترون.jpg)
اثرات استروژن درمانی در زنان یائسه و ارتباط آن با سرطان پستان
استروژن درمانی در زنان یائسه به منظور کاهش علائم ناشی از کاهش سطح هورمونها، مانند خشکی واژن و تغییرات خلقی تجویز میشود. با این حال، استفاده از استروژن درمانی میتواند با برخی از خطرات و عوارض جانبی همراه باشد، به ویژه در ارتباط با سرطان پستان.
اثرات مثبت استروژن درمانی
کاهش علائم یائسگی: استروژن میتواند به کاهش گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن کمک کند.
بهبود کیفیت خواب: بسیاری از زنانی که استروژن درمانی میکنند، از بهبود کیفیت خواب خود خبر میدهند.
حفاظت از استخوانها: استروژن میتواند به جلوگیری از پوکی استخوان و شکستگیهای استخوانی کمک کند.
اثرات منفی و خطرات
افزایش خطر سرطان پستان: برخی از مطالعات نشان دادهاند که استروژن درمانی، به ویژه در ترکیب با پروژسترون، میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. این ارتباط بیشتر در زنانی که برای مدت طولانی از HRT استفاده میکنند، مشهود است.
خطر بیماریهای قلبی: در برخی از زنان، استفاده از HRT میتواند خطر بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.
![اثرات استروژن درمانی در زنان یائسه و ارتباط آن با سرطان پستان اثرات استروژن درمانی در زنان یائسه و ارتباط آن با سرطان پستان](/uploads/weblog/اثرات استروژن درمانی در زنان یائسه و ارتباط آن با سرطان پستان.jpg)
هورمون درمانی و درمان سرطان سینه
هورمون درمانی میتواند نقش مهمی در کند یا متوقف کردن سرطان سینه داشته باشد. هورمون درمانی ممکن است به تنهایی و یا با روشهای دیگر همچون شیمی درمانی یا رادیو تراپی مورد استفاده قرار گیرد. از هورمون درمانی برای پیشگیری از رشد، گسترش و عود سرطان سینه ممکن است استفاده شود. هورمون زنانه استروژن میتواند موجب افزایش رشد سلولهای سرطانی سینه در زنان شود. هورمون درمانی ممکن است برای زنانی که سرطان پستان آنها از حیث گیرندههای استروژن یا پروژسترون مثبت است نیز مورد استفاده قرار گیرد. هورمون درمانی ممکن است به صورت داروهای خوراکی، آمپول و یا مداخله جراحی باشد.
![دکتر علی حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان دکتر علی حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان](/uploads/weblog/دکتر علی حجت فلوشیپ و فوق تخصص جراحی پستان.jpg)